Oppussing – Dette bør du ha hjelp til

Elektrikere spiller en viktig rolle når man skal pusse opp. ETR kan hjelpe deg gjennom hele prosessen med planlegging og montering av det elektriske i boligen din, inkludert belysning, oppvarming og strømnett.

Belysning

Torbjørn Håvås fra ETR

Torbjørn Håvås, ETR

Belysning er en viktig faktor for å oppnå ønsket stemning i boligen din, samtidig som det er et hjelpemiddel i hverdagen. Grunnbelysning gir jevn belysning i rommet, og effektbelysning belyser elementer. På ETRs idésenter på Norheim kan du få inspirasjon og veiledning.

Downlights har vært i vinden i flere år, og gir et eksklusivt helhetsinntrykk for rommet det er i. Samtidig er det i følge Martin Duckert, fra SG Armaturen, blitt mer vanlig å bruke effektbelysning supplert med pendler og dekorative lamper over bord og på vegg.

− Istedenfor å plassere downlights i et såkalt sjakkmønster utover taket, monteres lyspunktene ulike steder i rommet: I ytterkantene av værelset, ved peisen, sofaen og andre steder du ønsker å rette fokuset mot. Effektbelysning kan være med på å skape dybde i rommet, og er mer stemningsskapende enn flat grunnbelysning fra taket, sier han.

Torbjørn Håvås, fra ETRs idésenter, mener led-striper er en genial løsning der man trenger arbeidslys.

– Når man lager mat ønsker man gjerne å ha en jevn belysning der man jobber. En led-stripe fra SG kan være mer effektivt enn spotlights i dette tilfelle, sier han.

Golvbelysning er ikke bare fint å se på, men det kan også ha en viktig funksjon.

– Dersom du er en av dem som står opp på nattestid for å gå på do i bekmørket og må over en dørkarm eller ned en trapp, kan belysning av gulv være et viktig hjelpemiddel, sier Håvås.

Utelys må ikke glemmes når man planlegger lyssetting av boligen. Det finnes mange alternativer til belysning av terrasse, trapper, oppkjørsel og inngangsparti.

Spar strøm med LED

Du gjør lurt i å tenke på hvilke pærer du bruker i belysningen din. Det er mye energisparing å hente dersom du benytter LED istedenfor Halogen.

I en bolig som har 40 downlights med 50 watts 240V halogenpærer med gjennomsnittlig driftstid på åtte timer i døgnet, vil strømregningen for belysning ligge på cirka 6000 kroner i året. Hvis man bytter ut alle disse lyskildene med 7 watts LED-pærer, vil strømregningen bli på 840 kroner i året. Det vil si 5160 kroner i besparelse. Det gir en nedbetalingstid på to år og lyskildene vil vare opptil 14 år. (Kilde: SG Armaturen)

Stikk og brytere

Det finnes mange muligheter og designalternativer til stikk og brytere. Dersom form og farge er riktig kan det være med på å forsterke utrykket i rommet.

– Har du en mørk vegg, tar det seg kanskje best ut med mørke elementer, og vice versa, sier Håvås.

ELKO dimmere. Kilde: proff.elko.no/

Lydsystem

Folk flest er glad i lyd, og da i form av musikk eller radio. Og det er ikke uvanlig at man trives med å ha det i bakgrunnen når man for eksempel utfører sitt daglige morgenritual.

– Et innfelt ELKO lydsystem kan plasseres der man måtte ønske, foreksempel på badet. Det ser bra ut, og man unngår farlige ledninger som henger og slenger. Systemet kommer selvfølgelig med DAB+, sier Håvås.

Oppvarming

Varmepumpe er en effektiv varmekilde som blir flittig brukt av oss nordmenn. På en annen side er den ikke nok til å varme opp hele huset under den kaldeste vintertida. Det er derfor viktig å tenke på at elektriske ovner kan varme opp hele boligen, samtidig som de har en kjappere reaksjonsevne på endring i temperatur.

Faghjelp

ETR kan utarbeide forslag til lyssetting og sparetiltak for boligen din, hvor du selv kan velge i et bredt spekter av kvalitetssikrede og moderne produkter. Sammen med deg kan vi planlegge, sette opp, ferdigstille og vedlikeholde – selvsagt med den beste garanti.

Ta kontakt!